14. sept 2017

Nädal I - Noppeid ajaloost

Norton Commander (NC)

Norton Commander on omal ajal väga popp tarkvara failide haldamiseks arvutis. See kuulus orthodox failihaldurite gruppi, s.t. töötas tekstmenüü alusel.
NC esimese prototüübi disainis ja kirjutas John Socha, kui ta oli veel ülikooli tundeng. Programm kandis nimi VDOS (Visual DOS) ja oli kirjutatud kasutades C  ja assembleri programmeerimiskeeli.
Nortoni esimene versioon NC 1.0 ilmus 1986 aastal. Autoriks oli samuti John Socha, sel ajal töötas ta ühe-mehe firmas nimega Norton Computing (sellest tulenevalt ka programmi nimi), mis tegeles tarkvarade arendamisega.
Programm oli algselt loodud operatsioonisüsteemile MS DOS.
See koosnes kahest aknast, kus olid ära toodud failide nimekirjad. Igat akna oli võimalik seadistada nii, et see näitaks erinevat infot teises aknas sisalduvate failide kohta. Ekraani alumises osas oli äratoodud käskude nimekiri, mida võis avada vajutades CTRL ja ALT.
Programmi oli lihtne kasutada, liikuda sai vajutades klahve ja nende kombinatsioone. Tõsi küll neid kombinatsioone oli palju, aga pideva kasutamisega nad jäid kiiresti meelde.
Kõige edukam ja populaarsem oli versioon NC 3.0 ning see oli viimane versioon, mille arendas John Socha. See tuli turule 1989 aastal. Selle versiooniga tekis ka võimalus hiire kasutamiseks. Programm sisaldas sisseehitatud tekst-faili vaataja (avanes F3-ga) ja tekst-faili toimetajat (avanes F4-ga).
1990a Norton Company oli müüdud Symantec’ile $70mil eest (1986a asutamiskapital moodustas 30.000 dollarit ja 1 IBM arvuti). 
1995aastal Microsoft tuli turule oma Windows 95-ga. Kahjuks, Symantec ei suutnud aru saada turul toimuvast ja ei näinud tuleviku Nortoni jaoks. Nad keskendusid Windowsile. Nortoniga tegeleti suht vähe ja tänu sellele 3 aastaga kaotasid nad oma konkurentidele Nortoni turu suur osa. Paljud Norton Computingu arendajad, k.a. John Socha lahkusid. Peale NC’t Symantec lõpetas ka teisi DOS-i keskseid projekte, mis oli loomulikult ebaratsioonalne otsus, sest Norton ja sellele sarnased tooded omasid potentsiaalselt suurt väärtust eriti UNIXi turul.
Arendustööd jätkusid, aga nad ei olnud ammu enam nii edukad, kui oli versiooniga 3.0. Kokku oli välja lastud veel 10 versiooni, 1996 aastal tehti esimest versiooni Windowsi jaoks. Kaks viimast versiooni nägid ilma 1999 aastal, üks neist oli DOS’i ja teine Windowsi põhine.
Kokkuvõtes võib öelda, et programmi elu lõppes Symanteci management tiimi lühinägelikkuse tõttu.

Viited:



GE Hardiman – esimene eksoskeletoni prototüüp

1965 aastal General Electric alustas projekti nimega Hardiman (projektijuht Ralph Mosher), mille idee oli ehitada selline seade, mis võimendaks inimese füüsilist jõudu. 
Peatellijaks oli Ameerika sõjaarmee ja merevägi. Nad plaanisid seda kasutada lennukikandjatel sõjalennukite pommidega varustamiseks.
Inseneride ees oli püstitatud kõrge eesmärk: selle seadme operaator pidi olema võimeline tõstma raskuseid kaaluga kuni ca 680kg.
Esimeseks prototüübiks oli mehhaaniline käsi, mis suutis tõsta raskuseid kaaluga kuni 340 kg. Selle katsed toimusid 1969 ja olid edukad.
1970 aastate lõpus valmisid „jalad“ ja õlavöösüsteem. Kuid „jalad“ olid ebastabiilsed ja masin ei suutnud hoida tasakaalu ning liikuda ilma abita. See osutus peamiseks probleemiks.
Terviklikul masinal oli kaks jalga ja kaks kätt, kuid ainult üks neist oli liikuv, teine käsi oli staatiline. Hardiman kaalus peaaegu 2 korda rohkem, kui oli tema tõstevõime. Katsetuste ajal see keeras mitu korda ümber ja tegi kontrollimatu liigutusi. Ettevõte insenerid ei suutnud leida lahendust tasakaalu probleemile. Viimaseks takistuseks, armee esindajate silmis, oli vajadus 45kW võimsuse järele, mis oli vajalik masina opereerimiseks.
Projekt oli suletud 1971aastal. 
Aga see oli esimene samm eksoskeleton-tüüpi mobiilse robotite arengus.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar