9. nov 2017

Nädal IX - IT juhid











Henning Kagermann - SAP AG kaasasutaja, tegevdirektor ja juhatuse esimees (1998 - 2009a).
SAP (Systems, Applications & Products in Data Processing) on ERP süsteem, tarkvaralahendus, mida kasutatakse ettevõte ressursside planeerimiseks ja juhtimiseks, see ühendab endas raamatupidamist, kliendi haldust ja tootmisjuhtimist.
H. Kagermann, haridusest füüsik ja arvutiteadlane, vastutas SAP'i strateegilise arengu eest, globaalse kommunikatsiooni, intellektuaalomandi, siseauditi ja personali, just talentide osas, juhtimise eest. Tema juhtimise all kasvas ettevõte üheks suurimaks selles segmendis tegutsevaks ettevõtteks.
Et olla tulemuslik, vajab juht nutikat mõtlemist ja karmi käitumist. Mille poolest Kagermann erineb teistest, sellele küsimusele ta vastas ise oma intervjuus Business Week'ile (http://knowledge.wharton.upenn.edu/article/henning-kagermann-balancing-change-and-stability-in-the-evolution-of-saps-enterprise-software-platform/). Teda motiveerib pigem enda oma uudishimu ja soov teha midagi head oma klientide jaoks. Lugedes erinevaid artikleid Kagermanni kohta (neid ei olnud, kahjuks, palju), minul tekkis tunne, et tema on hea suhtleja, kes oskab nii veenvalt rääkida, kui tähelepanelikult kuulata (nii saabki pakkuda kliendile just sellist lahendust, nagu tema vajab). Kuigi pean tõdema, et on üsna raske koostada inimese kohta arvamust, kui ise ei ole temaga kunagi kokku puutunud. Juhi oskusi oskavad kõige paremini hinnata ikka tema alluvad.


Teine juht, kellest võiks siin mainida, on muidugi Steve Jobs. Tema kohta on palju kirjutatud. Ise olen lugenud tema elulooraamatu ja vaatasin Danny Boyle filmi (põhineb samal raamatul).
Jobs oli kindlasti arengumootori tüüpi, karm arengumootor. Ta oli väga sihikindel, teadis täpselt, mida tahab ja enamus juhtudel ei arvestanud teiste inimestega. Väga jäik.
Kas juht peab olema selline? Raske vastata, võib olla oleks ta "pehmem", ei saavutaks Apple kunagi sellist kõrget taset. Samas kindlasti on raske töötada sellise inimese alluvuses, mina vist ei saaks. Ma arvan, et Jobsi laadsete juhtidega saavad töötada ainult need inimesed, kes on väga pühendunud oma töösse, kes on väga entusiastlikud ja kes on teatud tasemel freakid (sõna hea mõttes).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar