30. okt 2017

Nädal VIII - IT profi iseloomustus



Minu silmis IT proff on selline inimene, kellel on alljärgnevad oskused ja omadused:

1. Spetsiifiline teadmine või oskus IT valdkonnast. Kui olla proff, siis mingis konkreetses asjas, seega inimesel peab olema mingi spetsialiseerumine, mitte nii, et teab igast asjast natukene ja mitte midagi põhjalikult.

2. IT inimene peab oskama leida rakenduse oma teadmistele - ei piisa teadmiste omamisest, vaid peab oskama neid ka rakendada.

3. Suhtlemisoskus - IT-mees peab oskama suhtlema teiste inimestega, nii oma tiimi kaaslastega, klientidega kui ettevõte teiste osakondade töötajatega. Ta peab oskama väljendama oma mõtteid, suutma teha oma ideed arusaadavamaks ka teistele.

4. Inglise keele oskus kõrgel tasemel. Kuna valdav osa netist leiduva informatsiooni on inglisekeelne, siis peab seda keelt oskama ikkagi kõrgel tasemel.

5. IT valdkonnas töötav inimene peab olema enese motiveeritud, peab olema pidevas otsingus, kuidas väljatöötatud protsesse efektiivsemaks muuta. Tähtis on, et ta teeb seda mitte sellepärast, et keegi hingab ta kuklasse, vaid tal on endalgi huvitav.

6. Oskus ja tahe õppida - pidev enesearendamine. IT maailm areneb väga kiiresti. Kõrge taseme spetsialist peab ajaga kaasas käima, olema muutuste ja trendidega kursis.

7. Selle ala spetsialistil peab olema ebastandartne mõtlemine. Et olla efektiivne ta peab oskama leidma lihtsamaid lahendusi keerulistele probleemidele/olukordadele. Tal peab olema oskus tegutseda väljaspool seotud raame.

Lisaks eeltoodule ta peab tundma äriprotsesse ja IT alaga seotud seadusandlust.

Tööandja seisukohalt peab IT proff olema ka usaldusväärne isik, kuna paratamatult on tal ligipääs kõige tundlikuma informatsioonile. Seega ta peab olem selline inimene, kes oskab oma suud kinni hoidma ja mitte kuritarvitama oma positsiooni.

Ma arvan, et selleks, et olla proff IT alal akadeemilise hariduse omamine on kasulik, kuid ei ole ilmtingimata nõutav. Vajalikud oskused ja teadmised võivad olla omandatud ka iseseisvalt ja tulenema praktikast ja kogemusest.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar